JÓGA ÓRÁK


MI A JÓGA?

A jóga gyökerei kb. 5000 évre nyúlnak vissza Indiába.
A szankszkrit szó jelentése egység, kapcsolat – az önmagunkkal való egység állapota. Patanjali hindu bölcs (kb. 2500 évvel ezelőtt) szerint a gondolathullámok uralása, lecsendesítése.

A jóga nem sport, nem vallás, hanem egy önmegfigyeléses tapasztalati tudomány,
egyetemes tudás, filozófia.
Önmagunk megismerésének útja, mely kifinomult testérzetet, a befele figyelés képességét éleszti fel bennünk, fejleszti a test-lélek-szellem egyensúlyát.
Egy életmód, melynek szerves részét képezi az etikus magatartás és a fizikai, szellemi gyakorlatok egyaránt.
Megtanítja azt is, hogyan csendesítsd le az elméd akár önállóan is, ha túlpörgetted magad, vagy hogyan légy energikusabb, aktívabb, ha épp kevés az energiád.

Az ősi jóga tanításai mesterről tanítványra szálltak évszázadokon át, ezért nem létezik egyetlen univerzális jóga.
Az egyes ágazatok és tanítások árnyaltak, eltérnek egymástól, miközben a cél ugyanaz: a legmélyebb valónkkal, a lélekkel való tiszta egység megtapasztalása.

A jóga sokkal több annál, minthogy kicsavart és akrobatikus pózokat veszünk fel saját magunk és mások elkápráztatására.
Egyes szintjei az érzékek, a test, a légzés és a szellem tökéletesítését szolgálják, de ezek egyike sem a jóga maga. Az, hogy valaki koncentrál valamire, egészséges ételeket fogyaszt, őszinte, vagy tudja, hogyan szabályozza a légzését, még nem jelenti azt, hogy gyakorolja a jógát. Legalábbis az eredeti tanítások szerint…

Szelle Viktória


FLOW JÓGA

Egy dinamikus jógairányzat, mely fizikailag alaposan megdolgoztatja az egész testet, akár kihívást jelentő gyakorlatokkal, miközben lenyugtatja az elmét is, elcsendesednek gondolataink és rátalálunk a belső békére.

A klasszikus jógagyakorlatok folyamatosan követik egymást. A test mozgását összehangoljuk a légzéssel, közben az elmét is magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítjuk. Az órát egy rövidebb relaxációval zárjuk. A rendszeres gyakorlás rendkívül gyors ütemben fejleszt.

A dinamikus, mégis lágy gyakorlás egyszerre erősít, hajlékonnyá tesz, arányos, szépen kidolgozott izomzatot ad, és jelentősen javítja az állóképességet.HATHA JÓGA

Nyugaton az egyik legismertebb jógairányzat a tradicionális hatha jóga, mely egy komplex mozgás- és filozófiai rendszer, tudomány, életmód. A különféle jógatípusok közül ez a legteljesebb, a testgyakorlatok mellett része a mentális tréning is! Magában foglalja a jóga valamennyi gyakorlati elemét, vagyis a meditációt, az ászanákat (testgyakorlatok), a pránájámát (légzőgyakorlatok) és a relaxációt. Az órák jellege statikus, az ászanákat hosszabb ideig tartjuk ki. Az órát 15-20 perces relaxációval zárjuk. A hatha jóga gyakorlás ideális teljesen kezdők számára is.

SZELLE VIKTÓRIA

Jógaoktató – Bemutatkozás

Leginkább olyan kérdések foglalkoztattak már egészen fiatalon, hogy ki vagyok, mi az élet értelme, ez indított el huszonévesen egyfajta tudatos útkeresésen. 1999-ben, egy barátomtól hallottam először a jógáról. Szinte észrevétlenül kúszott az életembe ez a tudomány, és azonnal a „rabjává” váltam. Mivel Pápán nem volt lehetőség elmélyülni, tanulni a témában, ezért szombatonként Budapestre jártam, egy román mester által vezetett jógarendszerben gyakoroltam. Személyre szabott programokat kaptam az oktatómtól, melyeket évekig, napi szinten elvégeztem otthon. 2008-ban megszereztem az első tanári oklevelemet Budapesten, abban az időben kevesen voltunk még, akik a jógával foglalkoztak.

Először pár barátnő részvételével kezdtem a tanítást, közben elvégeztem más jógastílus oktatói képzéseit is. Számomra nagyon fontos a személyes megtapasztalás, így eddig már kétszer jártam Indiában, a jóga őshazájában, ahol különböző iskolákban gyakoroltam. Majd elkezdett kinyílni a világ, más jellegű, önismereti, önfejlesztő képzésekbe (agykontroll, pránanadi, intuíciófejlesztés…) is belefolytam, tágítottam ismereteimet. Az ELTE-n andragógia, felnőttoktató szakon diplomáztam. Okleveles természetgyógyász is lettem, Életmód tanácsadó és terapeuta szakon. 2011-ben jutottam el először Ázsiába, részt vettem egy háromhetes buddhista körutazáson Indiában és Nepálban, mely rengeteget formált rajtam. További thaiföldi, kínai, laoszi élményeim szintén sokban változtatták a szemléletemet, hozzáállásomat a világhoz és önmagam felé is.

Az utazásokat, ahogy a jóga rendszerét is, egyfajta terápiaként, önismereti lehetőségként kezdtem alkalmazni. 2016-ban elindítottam saját szervezésű, vezetett thaiföldi “hátizsákos túrákat” és egy blogoldalt “UtazOhm: külső-belső utazások az életben” névvel.

Várlak szeretettel!

Viki
Namaste